Feudo di Santa Tresa

Santa Tresa” is gelegen in de provincie Ragusa, in de stad Vittoria, een Siciliaanse stad met een eeuwenoude en oude wijntraditie. De geschiedenis van het bedrijf “Santa Tresa” begint in feite zelfs in de zeventiende eeuw en wordt vandaag uitgedrukt in een realiteit van wijnmaken die kan rekenen op een oppervlakte van ongeveer vijftig hectare wijngaarden. We bevinden ons in een strook land zeer dicht bij de zee, van waaruit de wijngaarden genieten van alle weldadige invloeden.
Sinds 2009 met biologische certificering, wordt het landgoed beheerd met inachtneming van een eenvoudige maar tegelijkertijd rigoureuze filosofie, waarbij het doel is om een ​​evenwicht te creëren tussen territorium, mens en natuur, met zeer weinig behandelingen in de wijngaard, juist om het milieu te beschermen en ecosysteem. Op bodems rijk aan rode klei en gekenmerkt door een kalkstenen basis, groeien zowel inheemse als internationale druiven, zodat we naast Nero d’Avola, frappato, grillo en perricone ook Fiano, Cabernet Sauvignon en Viognier ontmoeten. Na de oogst, die strikt met de hand wordt uitgevoerd, worden de trossen naar de kelder vervoerd, waarbij altijd wordt gelet op het onder controle houden van de temperaturen, om alle aroma’s en variëteitssmaken van het fruit te behouden. Tijdens de vinificatie vindt de fermentatie ook plaats bij een gecontroleerde temperatuur en worden alle volgende stappen, zoals veroudering, botteling en verfijning, constant en zorgvuldig gecontroleerd.
Uit dit alles worden wijnen geboren die uiterst representatief blijken te zijn voor het gebied waartoe ze behoren. De labels op de flessen waarop de naam “Santa Tresa” staat, zijn als geen andere wijn in staat om het ware Sicilië te verklaren. Ze zijn gemaakt van zon, warmte, natuur, eenvoud en vrijgevigheid, directheid en eerlijkheid.
Liefde in en voor Sicilië
Begin jaren negentig ontdekten broer en zus Stefano en Marina Girelli, wijnondernemers uit Trentino, de prachtige wijngaarden van Sicilië. In 2001 werd Feudo di Santa Tresa overgenomen door Stefano en Marina, die onmiddellijk begonnen met het project om het hele landgoed volledig te vernieuwen – een enorme taak die werd aangespoord door het warme en gastvrije karakter van Sicilië. Stefano en Marina zijn verliefd geworden op Sicilië in een soort “omgekeerde migratie” van het noorden naar het zuiden, in plaats van andersom. De kwaliteit en het karakter van hun wijnen zijn een ook direct gevolg van de toewijding van de mensen die bij Santa Tresa werken, die elke dag iets van zichzelf geven.
De mensen achter de wijnen zijn een van hun sterke punten; ze gaan elke dag nieuwe uitdagingen aan, wat het creatieve vermogen stimuleert om innovatieve wijnen te produceren.

Feudo di Santa Tresa is gelegen in de gemeente Vittoria, in het zuidoosten van Sicilië, op 24 meter boven zeeniveau. Het landgoed beslaat 50 hectare, waarvan 39 hectare wijngaarden. Toen men in 2001 Santa Tresa kocht, ontdekten men allerlei inheemse klonen van Frappato, Nero d’Avola en Grillo, die heel typerend zijn voor de regio. Bij Santa Tresa teelt men ook niet-inheemse druivensoorten die zelden op Sicilië voorkomen, zoals Viognier uit Frankrijk, die hier in Santa Tresa ideale groeiomstandigheden heeft gevonden.

De wijngaarden profiteren van een koele zuidelijke zeebries die de hitte van het binnenland compenseert. De bodem (terra rossa) heeft ideale karakteristieken; 40-100 centimeter aan de bovenkant van licht rood zanderig leem gevolgd door kalksteen. Door te werken met de juiste druivenrassen en een dichtheid van 5000-5500 stokken per hectare zijn de snoeitechnieken simpel, maar goed gecontroleerd. De natuurlijke kwaliteit van de druiven is zo uitzonderlijk, dat het roekeloos zou zijn om meer in te grijpen dan strikt noodzakelijk. De druiven van het landgoed Feudo di Santa Tresa worden daarom al jarenlang biologisch geteeld. In 2006 heeft men besloten om dit officieel te laten registreren. Met ingang van de oogst 2009 is de hele productie ook officieel gecertificeerd als biologische wijn. 

Toont alle 2 resultaten