La Mancha

La Mancha, is de naam die wordt gegeven aan de grote sedimentaire vlakte ten zuiden van de Meseta en is een sub gebied van Castilla la Mancha. Een gebied met een zeer droog klimaat en zeer extreme temperaturen. Wel ideaal voor het verbouwen van wijnstokken.  Een regenval van zelden meer dan 400 mm per jaar. De temperaturen die in de zomer ook omhoog schieten boven 45ᵒ en in de winter kelderen onder de -10ᵒ.

Pas in het begin van de vorige eeuw werden de eerste pogingen  ondernomen om de belangen van de verschillende wijnboeren en producenten van La Mancha. te dienen. Zo werd in september 1932 de eerste officiële erkenning van de oorspronkelijke D.O. La Mancha. La Mancha is in feite een van de eerste wijnregio’s in Spanje met een D.O. en  officieel erkend. Het project is echter tijdens de burgeroorlog en de lange naoorlogse periode stopgezet totdat het definitief is hersteld in 1973 na de val van dictator Franco. In 1976 is de  D.O. La Mancha pas echt officieel.

Tegenwoordig is er veel veranderd. Men is altijd blijven trachten zich aan te passen aan de constante eisen van Europese organisaties en aan de nieuwe regels die de evolutie van de wijnmarkt aangaven. Een steeds mondialer wordende markt. En ook  veeleisender op het gebied van kwaliteit en waarin commercieel management en marketing bijna net zo belangrijk zijn als de wijn zelf.
Type wijnen
Tot slot, wat voor soort wijnen kan de La Mancha oorsprongsbenaming ons bieden? Net als bij de variëteiten, is het scala aan opties genereus en rijk. Tevens altijd begunstigd door de voordelen van ons terroir voor de teelt van de wijnstok. Dit zijn de verschillende soorten wijn:

Joven (ofwel Jong): zijn de witte, roze of rode (die droog, halfdroog, halfzoet en zoet kunnen zijn) verkregen in hetzelfde wijnseizoen waarin ze zijn geëtiketteerd. Het gebruik ervan wordt aanbevolen in een periode van maximaal 9-12 maanden vanaf de botteling.

Wijnen gerijpt op eikenhout vaten:
Crianza : wijnen op vat waarvan minimaal 6 maanden op eikenhouten vaten. en daarna nog 6 jaar op de fles.
Reserva: dit zijn de rode wijnen verkregen na 3 jaar natuurlijke veroudering, waarvan minimaal 12 maanden op vaten.
Gran Reserva: dit zijn de rode wijnen verkregen na 5 jaar natuurlijke veroudering, waarvan minstens 18 maanden op vaten.

Mousserende wijnen: wit of rosé, gemaakt , met de 2e gisting op de fles net als bij cava of champagne.

Enig resultaat