Piedmont (Piemonte)

Wijnen uit Piëmonte
In het noordwesten van Italië ligt de streek Piemonte. Het is vooral bekend van de Barolo, Barbera, Moscato d’Asti. Maar uit deze streek komen nog veel meer mooie rode en verfijnde witte wijnen. Piedmont is heuvelachtig en grenst aan de Franse Alpen. De letterlijke betekenis van Piemonte is ‘aan de voet van de bergen’.
Rode wijnen uit Piëmonte
Barolo
De topwijn uit Piëmonte is de Barolo. Een prachtig complexe wijn die onder wijnliefhebbers zeer geliefd is. De wijnen worden gemaakt van de druif Nebbiolo (letterlijk vertaald: mist). Het is geen gemakkelijke druif om te cultiveren omdat de plant vroeg uitloopt en de druif pas laat wordt geoogst. Het grillige klimaat met veel mist (nebbio) kan dus langdurige invloed uitoefenen op de kwaliteit van de oogst. De prijzen voor de betere jaren bij de goede wijnhuizen lopen daarom soms flink op. In mindere jaren kan de wijn zwaar en stug zijn. Wij hebben gekozen voor een betaalbaar broertje uit het gebied net naast Barolo in ons assortiment: de Langhe Nebbiolo. Perfect te combineren met een gerecht met truffels, een andere bekend product uit Piemonte.
Barbera ‘d Asti, Barbera ‘d Alba en Barbera del Monferrato
De meest aangeplante rode druif in Piemonte is de Barbera. Deze druif levert gulle fruitige wijnen op. De smaak ik van licht eenvoudig tot medium zwaar, al dan niet met houtrijping.  De bekenste Barbera’s komen uit de plaatsen Asti, Alba en Monferrato. Barbera wijnen zijn met verschillende gerechten vrij breed inzetbaar.
Dolcetto en Brachetto
Minder bekend, maar zeker de moeite waard zijn de Dolcetto en Brachetto. Beide druiven leveren vaak fruitige wijnen op. De Brachetto wordt vaak ook als frizzante (kleine bubbel) op de markt gebracht. De smaak van aardbeien en frambozen overheerst. Heerlijk met rood fruit desserts.


Witte wijnen uit Piëmonte
De bekendste witte wijn uit Piemonte is de Moscato d’Asti. In Nederland is vooral de Frizzante, dus met een klein beetje bubbels bekend. Opvallend is het lage alcoholpercentage van 5 a 6 %. Deze wijn kan als aperitief worden gedronken maar door de combinatie van fris zoet met voldoende zuren is het ook een uitstekende begeleider van allerlei dessertgerechten o.a. fruitsalde of pannacotta.
Roero Arneis
Onze tip voor een witte Piemonte is die van de druif Arneis uit het gebied Roero. Het is net zoals de Nebbiolo een moeilijke druif om te ‘temmen’ maar bij een goed resultaat zijn het prachtige lichte verfijnde wijnen!

Enig resultaat