Duitsland

Soort
Alcoholvrije mousserende wijn (3)
Onder €10 (1)
Overig (1)
Rosé wijn (2)
Tussen €10 en €20 (3)
Landen en streken
Baden (1)
Rheinpfaltz (2)
Rheinhessen (1)
Show more Show less
Druif
Blauer Portugieser (2)
Gewürztraminer (1)
Grauburgunder (1)
Regent (2)
Silvaner (1)
Weissburgunder (1)
Spätburgunder (1)
Domein
Kolonne Null (2)
Kolonne Null Non alcoholic wines (1)
Weingut Geil (1)
Speciaal
Alcoholvrije mousserende wijn (3)
Alcoholvrije rosé (2)
biologisch (1)
Duitse rosé (2)
Inhoud
Jaar
Prijs

Toont alle 4 resultaten

Als een phoenix uit de as….
Duitsland is op het wijnbouwvlak een grensgebied, want de Duitse wijnstreken liggen vlakbij de 51ste breedtegraad, die als noordelijkste klimaatgrens voor de druiventeelt geldt. Door het relatief koele klimaat -warme zomers, koude winters- rijpen de druiven. Tegenwoordig is, door de klimaatopwarming, die grens al wel meer na het noorden opgeschoven en doet Nederland, met heel volwassen wijnen, intussen ook leuk mee.

Het koele klimaat klinkt als een nadeel, echter tegenwoordig, is Duitsland  helemaal in het voordeel!  Door de langzame rijping, verschillen tussen dag en nacht temperatuur en grote verscheidenheid in landschappen en bodems staan Duitse wijnen qua complexiteit en kwaliteit hoog aan de top. Een grote slag is gemaakt, de wijnen zijn droger, complexer en mineraliger. Het land was volledig knock-out geslagen door het beruchte koelvloeistof schandaal in 1985. Echter het is volledig weer back in business met wit en rood! Ondertussen zal er altijd een markt blijven bestaan voor lafzoete wijn voor de beginnende wijndrinker echter die kan tegenwoordig overal vandaan komen. Bijvoorbeeld het merk Alte Weintradition heeft dan ook überhaupt niets met Duitsland te maken.

Duitsland heeft ongeveer 105.000 hectare wijngaarden, waarmee ze tot de kleinere wijnnaties behoren. Veel verschillende bodemstructuren en diverse meso klimaten zorgen voor een zeer uitgebreid aanbod. De verschillende druiven zoals Riesling, Grau-en Weissburgunder, Silvaner, Rivaner, Scheurebe en niet de vergeten de rode Spätburgunder doen de rest en laten zich in vele gedaantes zien.
De Duitse kwaliteits pyramide.

Tafelweine inclusief landwein. Deze kunnen uit heel Duitsland komen. Dit vormt echter maar een zeer klein aandeel in de totale produktie.

Qualitätsweine bestimmter anbaugebiete (QbA). Dit zijn wijnen uit de afzonderlijke Anbaugebeite. Deze zijn te vergelijken met bijv. de Franse AOC’s.

Hierboven op komt nog een subcategorie wijnen welke een special “prädikat”hebben. Deze rangorde wordt bepaald door het gehalte aan suikers in de most (het druivensap).  Dat betekent dat sommigen wel heel laat geplukt kunnen worden. Bijvoorbeeld voor Eiswein kan dat zelfs makkelijk na de jaarwisseling zijn.

Spätlese
Auslese
Beerenauslese (BA)
Trocken beerenauslese (TBA)
Eiswein.

Anbaugebiete
De Anbaugebiete waarover we spreken zijn de volgende :

Moezel
Aan de rivieren, Moezel, Saar en Ruwer, groeien de fijnste Rieslings met een internationale reputatie. De steile hellingen en een grote diversiteit aan diverse mineraalrijke leisteensoorten zorgen voor een zeer breed spectrum van wijnen met strak frisse zuren en een zeer lange houdbaarheid.
Mittelrhein
Deze Duitse wijnregio biedt de wijnbouw het mooiste en meest romantisch decor. In het smalle dal van de Rijn, bevinden zich de meeste wijngaarden zich hoog boven de rivier op schilderachtige terrassen, naast middeleeuwse burchten en kastelen. Dit dal staat op het wereldcultuurerfgoed van
UNESCO
Rheingau Op een lengte van ongeveer 50 kilometer, liggen de plaatsen en steden met hun beroemde wijngaarden, lang de brede stroom, als een parelsnoer aaneengeregen. Het Taunusgebergte biedt voldoende bescherming tegen de ruwe noordenwinden en de wijngaarden liggen allemaal vol op het zuiden in de zon. De Rijn reflecteert de zon en zorgt ook voor een grotere lichtintensiteit welke een positieve invloed heeft op de aroma’s van de druiven.
NaheHet wijngebied bevat ongeveer 4600 hectare wijngaarden. Het is een jong wijngebied. Ongeveer 30% van het totale landbouwoppervlak is beplant met druivenstokken. Elke vierde fles van alle Duitse wijnen is afkomstig uit de ongeveer 26.500 hectare grote druivenzee.
Pfalz
Het op èèn na grootste wijngebied van Duitsland met een oppervlakte van 24.000 hectare maar een beetje kleiner dan Rheinhessen. De wijnen zijn sappig, harmonisch en doen denken aan de
wijnen uit het naburige Elzas(Frankrijk).

Overige Anbaugebiete

Hessische Bergstrasse
Franken
Voor de hoogwaardige wijnen uit deze streek is een eigen platte  fles, bocksbeutel op de markt
gebracht.
Württemberg
In het gebied Württemberg doen ze alles net even anders. Hier bepalen de coöperaties de markt. Ze produceren ongeveer 80% van de totale hoeveelheid wijn per jaar, die voor het grootste deel binnen het wijngebied blijft en door de inwoners van Zwaben zelf wordt
gedronken.
Baden
Het zuidelijkste Duitse wijngebied. e na grootste wijngebied van Duitsland. Hier komt steeds meer rode wijn vandaan. Kaiserstuhl is wat dat betreft de place to be.
Saale-Unstrut en Sachsen zijn de 2 laatste Anbaugebiete. Deze spelen qua exportt geen rol van betekenis.