Naast champagne zijn er nog veel meer goede mousserende wijnen!

Mousserende wijn is niet alleen champagne, en als dat zo was, heeft zelfs champagne nogal wat diversiteit in stijl. Dus, om uw favoriete type bubbels te vinden, laten we de verschillende stijlen mousserende wijn opsplitsen op basis van smaak, inclusief suggesties voor wijnen die bij elk profiel passen.

De technisch meest geavanceerde wijnstijl ter wereld.

Mousserende wijn is (misschien wel) de meest technische wijn ter wereld. Wat het spul zo technisch maakt, is dat het niet slechts één gisting ondergaat (om de alcohol te maken) maar een tweede gisting om bubbels te maken! Gedurende het hele wijnbereidingsproces heeft de wijnmaker veel keuzes te maken die een grote invloed zullen hebben op de manier waarop de uiteindelijke wijn smaakt. Als je het wijnmaken begrijpt op basis van de 2 primaire technieken, kun je je droom bubbels vinden.

Reductieve mousserende wijnen

Mousserende wijn gemaakt met deze stijl komt overeen met smaken met aroma’s van bloemen, verse appel, tropisch fruit, limoen en citroenschil. Wijnen zijn meestal licht en pittig in de mond. De techniek wordt reductieve wijnbereiding genoemd en de ideologie achter deze methode is om zoveel mogelijk van het bloemige en fruitige karakter van de wijn te behouden. Dit betekent dat er minder zuurstof wordt geïntroduceerd tijdens het wijnbereidingsproces – dit is waar de term reductief vandaan komt.

We onderscheiden 3 verschillende stijlen geproduceerd met deze methode:

Droog, strak mager en mineralig
Vriendelijk en Fruitig
Zoet en Toegankelijk

Droog, strak en mineralig

Deze wijnen worden gemaakt van matig aromatische druiven zoals Chardonnay en Pinot noir. Ze komen ook meestal uit de wijnregio’s met het koelste klimaat.

Om droog te zijn, hebben ze de minste hoeveelheid zoetheid toegevoegd tijdens de dosering en worden ze meestal aangeduid als Brut (bekijk alle zoetheidsniveaus van mousserende wijn). Hier zijn enkele wijnen die in deze categorie vallen:

De meeste NV (niet-vintage) Champagne
De meeste Cava
Mousserende wijn zoals  Crémant en Franciacorta Brut en Extra Brut

Vriendelijk en Fruitig
Deze wijnen zijn nog steeds licht van smaak en hebben meer bloemige en fruitige tonen, typisch van de druiven die in de wijn zijn gemengd. Bijvoorbeeld, de regio Veneto in Italië met hun ProseccoJe zult deze stijl ook vaak vinden in gebieden met een warmer klimaat, zoals Sonoma, Californië. Hier zijn enkele voorbeelden:

Meest brute en extra droge prosecco (ook bekend als Valdobbiadene)
Riesling Sekt (uit Duitsland en Oostenrijk)
De meeste Amerikaanse, Argentijnse en Zuid-Afrikaanse (Cap Classique) mousserende wijnen

Zoet en Toegankelijk
Zoete mousserende wijnen worden ofwel gezoet tijdens het doseringsgedeelte van de wijnbereiding of worden gemaakt met aromatische druiven zoals Muscat (ook bekend als Moscato). Als de wijn gezoet is door de dosering, zal deze worden geëtiketteerd met een van de verschillende termen voor zoet:

Droge Prosecco
Demi-Sec en Doux mousserende wijnen & champagnes
Amabile en Dolce Italiaanse mousserende wijnen
Brachetto d’Acqui (een Rosé rode mousserende wijn)
Asti Spumante (gemaakt met Moscato)

AUTOLYTISCHE en OXIDATIEVE mousserende wijnen

Mousserende wijnen gemaakt met deze stijl smaken rijk en romig met smaken van toast, brioche, gele appel, honingraat en soms hazelnoot. Deze stijl is gemaakt met een techniek die vaak autolytische of oxidatieve wijnbereiding wordt genoemd. De ideologie achter deze specifieke methode is om de wijn te verbeteren met de kwaliteiten van veroudering.Tijdens het wijnbereidingsproces worden de wijnen vaak gefermenteerd in eikenhouten vaten, wat een subtiele eikensmaak toevoegt, maar wat nog belangrijker is, de eik laat meer zuurstof toe in de wijnbereiding. Dit is waar de term “oxidatief” vandaan komt en het voegt subtiele noten toe aan de wijn.

Zoals je waarschijnlijk al geraden hebt, zijn autolytische mousserende wijnen een duurder proces in termen van tijd en middelen, en daarom zijn ze meestal duurder (hoewel er geweldige waarden kunnen worden gevonden!). Ga op zoek naar mousserende wijnen die lang op hun droesem hebben gerust. Dit draagt ​​bij aan de romigheid. Kijk dan naar de productie van de wijn. Veel van de meest nootachtige mousserende wijnen worden gefermenteerd in eikenhouten vaten.

Voorbeelden hiervan zijn:

Vintage Champagne, Reserva en Gran Reserva Cava, Italiaanse “Metodo Classico”, bepaalde types Franciacorta en Cap Classique. allemaal met minimaal 3+ jaar op de droesem.

In ieder geval is het zo : mousserende wijnen zijn er niet om te bewaren , die moet je opdrinken! Het liefst vandaag!

Wij verkopen een ruim assortiment aan heerlijke mousserende wijnen.

Laat de kurken knallen! Er valt er tenslotte altijd wel wat te vieren! Het is bij ons één van onze favoriete wijnsoorten. Wij hebben ze altijd op voorraad. Het ideale aperitief en ook gastronomisch inzetbaar.