Ribera del Guadiana

Soort
Landen en streken
Show more Show less
Druif
Domein
Speciaal
Inhoud
Jaar
Helaas hebben wij geen wijnen gevonden.

Ribera del Guadiana is het enige wijngebied in de Spaanse regio Extremadura dat een eigen DO-titel heeft. De naam betekent ‘oever van de Guadiana’. Verwijzend naar de rivier die door het hart van de regio weeft. Het land is hier dunbevolkt en varieert enorm, van zacht glooiende, met gras begroeide heuvels tot uitgestrekte bruine vlaktes en rotspartijen. Spectaculaire Romeinse ruïnes en middeleeuwse kastelen zijn verspreid over het land. De DO werd in 1999 opgericht om zes verspreide subzones te verenigen die tot dan toe alleen de Vino de la Tierra-status hadden.
Tierre de Barros
Tierra de Barros (‘Land van de modder’) is de belangrijkste subzone in termen van kwaliteit. Het is goed voor meer dan 80% van de wijngaarden in Ribera del Guadiana. Het strekt zich uit van de stad Mérida tot de zuidpunt van Extremadura, op een hoogte van 500 meter (1700 voet) boven de zeespiegel. Het terrein is hier praktisch vlak en de bodem is voedselrijk. Deze zone is heet en droog. Tierra de Barros is vooral bekend om zijn rode wijnen. Voornamelijk Tempranillo, Garnacha en Cabernet Sauvignon. Cayetana, een inheemse druif, is de belangrijkste witte druif.
Montánchez
Montánchez beslaat de noordelijke helft van de DO, met wijngaarden op een gemiddelde hoogte van 650 m (2000 ft). Heuvels en valleien zijn er in overvloed in deze zone. Het klimaat is continentaal, hoewel de winters niet al te streng zijn. Montánchez staat bekend om zijn levendige witte wijnen, waarbij Borba (Welschriesling) de overheersende variëteit is.
Cañamero,
in het noordoosten van Extremadura, heeft de hoogste wijngaarden, ongeveer 850 m (2800 ft). Deze bevinden zich meestal op de hellingen van de zone, over leisteenbodems. Het klimaat is hier milder dan in de andere deelzones, waardoor de omstandigheden meer geschikt zijn voor de productie van witte wijn. Alarien is de meest voorkomende variëteit.
Ribera Baja
Ribera Baja ligt aan de westelijke rand van Ribera del Guadiana (grenzend aan Portugal) en is het minst verheven van alle subzones, zoals de naam al doet vermoeden (baja betekent ‘laag’). De wijngaarden liggen op ongeveer 285 m (925 ft) op kleileem. Hoewel het klimaat overwegend continentaal is, heeft de Atlantische Oceaan enige invloed, waardoor de regenval hier hoger is dan in andere delen van de regio. Witte wijnen domineren hier en Cayetana is de meest aangeplante variëteit.
Ribera Alta
Ribera Alta vormt het middengedeelte van de DO. Het kenmerkt zich door wijngaarden die zijn geplant op zandgronden die zijn afgezet door de rivier de Guadiana. De sites liggen op een gemiddelde hoogte van 400 m (1300 ft). Het terrein is grotendeels vlak. Veel tafeldruiven zijn hier verbouwd, hoewel Alaryen en Tempranillo de overheersende wijnsoorten zijn.
Matanegra
Ten slotte ligt Matanegra ten zuiden van Tierra de Barros, met wijngaarden op een hoogte van ongeveer 650 m (2000 ft). Het heeft een milder klimaat heeft dat geschikt is voor de teelt van zowel rode als witte wijndruivensoorten.

Het algemene klimaat in Ribera del Guadiana is continentaal (hete zomers en koude winters, hete dagen en koude nachten) in het noorden, met toenemende mediterrane invloeden (dus minder seizoens- en dagvariatie) in het zuiden. De hoogteverschillen maken het echter mogelijk om een ​​breed scala aan wijnen te produceren. En wel op basis van maar liefst 25 druivensoorten. Tempranillo voert de rode wijnen aan, gevolgd door een mix van internationale en Spaanse variëteiten, waaronder Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Garnacha en Bobal. De lokale witte specialiteiten, zoals Cayetana, worden naast Viura (Macabeo), Verdejo, Chardonnay en olijven verbouwd.

In deze DO mag men ook enkele cava-wijnen maken . De productie hiervan is in een klein afgebakend gebied dat zich uitstrekt over de subzones Tierra de Barros en Matanegra, ten zuiden van Mérida.

De regio is snel gemoderniseerd sinds de toetreding tot de DO-status en laat geleidelijk het imago achter van een bulkleverancier van druiven voor distillatie. Raadpleeg de wijnautoriteit Consejo Regulador van de regio voor meer informatie over Ribera del Guadiana.